Social media gehackt van Anna
Exposen

Jairo (21) werd slachtoffer van Exposen

Hij is op Telegram en verschillende Social Media geplaatst met zijn persoonlijke gegevens. Daarnaast is er ook valse informatie over hem verspreid. 

Dit heeft veel impact gehad op het leven van Jairo en de moeder van Jairo. Niet alleen werd hij via social media bedreigd en gepest, maar er kwamen ook mensen langs hun huis. 

Jairo is een knappe jongen. Hij woont al heel zijn leven bij zijn moeder. Ze doen met z’n tweeën heel veel samen. “Mijn moeder is mijn vader en moeder in één. Zij doet echt alles voor mij”. Jairo heeft geen vader in zijn leven. 

Jairo zit al een paar jaar op zijn huidige opleiding. Dit doet hij met veel plezier. Hij heeft veel vrienden en vriendinnen op school en ze doen ook regelmatig iets met z’n allen. Hij gaat vaak naar feestjes en hier is hij dan ook erg losbollig. Hij gaat van het ene meisje naar het andere meisje en hij komt er ook nog mee weg. Iedereen vindt Jairo leuk.

“Voordat alles was gebeurd, was ik heel erg arrogant. Ik vond het leuk dat ik veel aandacht kreeg van meiden en ik maakte hier ook gebruik van”, verteld Jairo. Jairo ging vaak met verschillende meiden naar bed en gaf hun het gevoel dat hij ze leuk vond. Dit vond hij helemaal niet. Hij gebruikte al die meisjes eigenlijk alleen voor seks. 

Jairo stond op school ook wel bekend als ‘fuckboy’. Dit maakte voor hem niet uit, want hij wist toch wel dat er altijd een ander meisje zou zijn. “Ik ben zelf nog nooit verliefd geweest. Ik heb eigenlijk altijd alleen seks gehad met meisjes en meer niet”. 

“Het weekend voordat al het gezeik begon, was ik met een aantal vrienden een weekendje wezen zuipen. We hadden eigenlijk één doel en dat was om zoveel mogelijk meiden aan de haak te slaan”, verteld Jairo. Jairo en zijn vrienden, filmden elkaar wel eens voor de grap. Samen hadden zij een Instagram account waar zij dit soort filmpjes op deelden. Dit account was een privé account.

Het was een op een donderdag, hij kwam net uit school en ging vervolgens op bed liggen. Op een bepaald moment kreeg hij een berichtje binnen via Instagram. Hierin werd gezegd dat Jairo een vies mannetje is. Ook zei de persoon die het berichtje stuurde dat hij het adres van Jairo had. “Ik dacht echt wat is dit. Ik had geen idee waar het over ging”. Vervolgens werd Jairo gebeld door een onbekend telefoonnummer. Hij werd uitgescholden en bedreigd dat ze hem wel zouden opzoeken bij zijn huis. Jairo schrok, want hij had totaal geen idee waar dit vandaan kwam. 

Zelf had Jairo een Telegram account. “Ik opende mijn Telegram account om te vertellen aan mijn vrienden wat er aan de hand was. Toen ik dit opende zag ik dat er in een groep een foto was gedeeld van mij. Onder deze foto stond een adres, telefoonnummer, naam, woonplaats en social media-account. Op de foto stond ik te zoenen met een meisje en had ik mijn hand in haar broek. Deze foto had een van mijn vrienden stiekem gemaakt toen tijdens het uitgaan.  

Jairo wist niet wat hij moest doen. Onder de foto stonden al zijn gegevens. Er hadden al best wel wat mensen gereageerd. Het ergste was nog dat erbij werd gezegd dat het meisje minderjarig was en hij haar probeerde aan te randen. Dit was natuurlijk verzonnen door degene die de foto deelde, maar dit had wel nog ergere consequenties voor Jairo. Dit was namelijk strafbaar. Daarnaast zijn er heel veel gekke mensen op Telegram die hem daardoor wel iets wilden aandoen. De zelfverzekerde Jairo veranderde in een bange Jairo. Hij wendde zich gelijk naar zijn moeder aan wie hij zijn verhaal vertelde. Zijn moeder was natuurlijk woest, want zij wist niet zeker wat de situatie was. Jairo vertelde zijn verhaal en zijn moeder kon niet anders dan hem vertrouwen op zijn woorden. 

Beide wisten ze niet wat ze moesten doen. Konden ze naar de politie? Of zouden zij hem aanhouden, doordat hij, volgens het bericht, een minderjarig meisje probeerde aan te randen? Beiden zochten ze het internet door, maar vonden niets. Wat moesten ze doen? Dit kon namelijk niet doorgaan. Het bericht was nog niet eens vijfendertig minuten op telegram en hij werd al regelmatig lastiggevallen. Het werd van kwaad tot erger. 

Uit angst bleef Jairo ook thuis van school. Waarschijnlijk wist iedereen het al en kon hij niet normaal op school rondlopen. “Ik vroeg me vooral af wie dit had gedaan. Die foto konden alleen mijn vrienden hebben, maar ze ontkenden allemaal. Ik heb ze hierop vertrouwd, maar ik vind het wel raar”, verteld Jairo. 

De bedreigingen werden met de dag erger. “Er kwamen zelfs mensen langs mijn huis en gooiden iets in de brievenbus. Dit waren vaak dreigbrieven. Ook werd ik dagelijks wel meer dan vijftien keer gebeld en al mijn social media-accounts werden volgespamt met haat. Mijn vrienden vertelden me dat het op school de topic van de dag was”. 

Niet alleen Jairo had er last van, maar ook zijn moeder. Ook zij ontving berichten als: “je moet blij zijn met zo’n kind die minderjarige aan de haak slaat” en “je zoon verkracht kinderen”. Je kon het zo gek niet bedenken. Zelfs collega’s van Jairo’s moeder begonnen vragen te stellen. Het was een schaamte voor haar. Alleen al dat er zulke beelden bestonden waar Jairo op stond. 

Het was en is nog steeds een nachtmerrie voor beiden. “Het is nog steeds niet ontkracht. Ik weet niet wat ik moet doen, zodat het ophoudt. Ik krijg gelukkig niet meer zoveel dreigberichten en ik ben blij dat er nog geen mensen zijn langsgekomen die me willen mishandelen”. Daarnaast geeft Jairo ook aan dat hij zich heel erg schuldig voelt tegenover zijn moeder en het betreffende meisje. 

Hij weet nog hoe zet heet en dat ze 19 jaar oud was. Maar verder heeft hij helaas geen gegevens. Over de consequenties voor haar moet hij niet nadenken. Een ding weet hij zeker, hij maakt nooit geen foto’s of filmpjes meer. 

Jairo heeft het vaak moeilijk, hij schaamt zich en begrijpt ook wel dat mensen boos zijn. Het meisje was alleen echt ouder en hij heeft niets gedaan wat ze zelf ook niet wilde. Wel beseft hij zich steeds meer dat de schade wat je kan aanbrengen met het maken van foto’s enorm is. Nee hij heeft dat wel afgeleerd en zijn vrienden ook. En wie die foto nu naar buiten heeft gebracht? Dat weet hij tot de dag van vandaag nog steeds niet. 

Jairo