Social media gehackt van Anna
(Shame) Sexting

Lina (23) werd slachtoffer van shame sexting

Lina (23) werd slachtoffer van shame sexting. Ze werd maandenlang getreiterd op school en via social media. “Ik had hem nooit zulke foto’s moeten sturen, maar ik was zo verliefd op hem”. 

Tot de dag van vandaag zit de 23-jarige Lina nog steeds met nare gevoelens in haar buik. Ze had nooit verwacht dat dit zou gebeuren. De jongen waar ze tot over haar oren verliefd op was, die ze alles vertelde en waar ze zich veilig voelde. Het verdriet wat dit met zich meenam, was voor haar onbeschrijfelijk. 

Lina heeft het zelf niet makkelijk gehad thuis. Na een huwelijk van 28 jaar is haar vader vreemdgegaan. Toch koos haar moeder ervoor om al die jaren niet weg te gooien en bij haar vader te blijven. Lina heeft dit nooit kunnen begrijpen en dit zorgde dan ook voor veel ruzies in huis. Het liefst bleef ze zo ver mogelijk weg van haar ouders. 

Niet veel later leerde ze haar nu ex-vriend kennen. Hij was een jaar ouder dan haar en ze leerden elkaar kennen op school. Hij gaf haar het gevoel dat ze veilig was bij hem. Hij zou namelijk nooit ruzie met haar maken, zoals haar ouders deden. Lina voelde zich na een lange tijd heel erg gelukkig met hem. En hij voelde dat ook. 

Lina kwam vaak bij hem over de vloer en voelde zich ook erg welkom bij hem thuis. “Het was heel anders dan bij mij thuis, ik kon niet goed overweg met mijn ouders na alles wat er was gebeurd. Hij steunde mij hierin en gaf mij het gevoel dat hij wel een veilige haven voor mij was”. Ze spendeerden veel tijd samen en deden niet veel anders dan dat. 

Totdat het vrijdagavond 16 juli 2019 was. Lina had met haar vriendinnen afgesproken dat ze samen uit zouden gaan. Dit had ze met haar vriend besproken en hij vond het leuk dat ze een keer iets met haar vriendinnen ging doen. Hij waarschuwde haar wel: “Als een jongen je aanspreekt, dan negeer je hem’. Lina wist dat haar vriend erg jaloers was, dus zij reageerde hier ook normaal op. Zij was zo gek op hem dat ze niet eens met een andere jongen wilde praten. 

Lina en haar vriendinnen kwamen aan bij de club waar ze uit zouden gaan. Ze hadden een leuke avond gehad en Lina kwam zelfs nog een paar oude klasgenoten tegen die ze al een hele tijd niet had gezien. Hier had ze dan ook even mee staan praten. Uiteindelijk ging ze met haar vriendinnen naar huis. "Ik vond het gek, want ik had de hele avond niks meer van hem gehoord. Ik had iets te veel gedronken, dus ik dacht, ik app hem morgen wel”. 

De volgende ochtend werd ze wakker en zag ze dat ze meer dan 10 gemiste oproepen had ontvangen van haar vriend. Ze schrok, want misschien was er iets gebeurd. “Ik belde hem gelijk terug. Toen hij opnam, ging hij helemaal tekeer tegen mij”. Ze had namelijk volgens hem met een aantal jongens staan praten en hij had haar van tevoren gewaarschuwd dat ze dit niet moest doen. Lina wist niet waar hij het over had. Ze zei dat het oude klasgenoten van haar waren en geen random jongens die ze niet kende. Zijn vrienden waren in dezelfde club geweest en hadden Lina zien praten met haar oude klasgenoten. Toevallig stonden hier ook jongens bij. Hier hebben zijn vrienden foto’s van gemaakt en gestuurd naar hem. Hij geloofde haar niet. "Op gegeven moment schold hij me uit voor ‘hoer’, ‘slet’ en nog heel veel andere woorden. Hij wilde niet meer verder met mij”. 

“Tot de dag van vandaag begrijp ik het nog steeds niet”, verteld Lina. “Ik was aan het praten met een groep jongens en meisjes waar ik samen mee in de klas heb gezeten, meer deed ik niet”. 

Na elkaar een week niet gesproken te hebben, voelde Lina zich kut. Het sloeg volgens haar nergens op en wilde hem gewoon zien om het uit te praten, maar met hem viel op dat moment niet te praten. Toch had Lina de hoop dat als ze maandag weer op school zou komen, hij haar de kans gaf om te praten. Alleen bleek haar vriend er al klaar mee te zijn. 

“Ik kreeg op een bepaald moment het idee dat iedereen me aan het aanstaren was op school. Ik had op dat moment geen idee wat zij allemaal van mij hadden gezien.” In de ogen van haar vriend, was Lina degene die fout was om met andere jongens te praten. Hij vond dat ze ervoor moest boeten, dus besloot hij om seksueel getint beeldmateriaal wat Lina persoonlijk naar hem had gestuurd, door te sturen. “Het moment dat ik erachter kwam dat er naaktfoto’s van mij rondgingen, zakte ik in elkaar. Ik wist niet meer wat ik moest doen. Ik had nooit verwacht dat zoiets mij zou gebeuren”. Vanaf dat moment wist ze natuurlijk gelijk van wie de beelden afkwamen, namelijk van haar vriend. Hij was de enige naar wie zij die foto’s had gestuurd. 

Maandenlang is Lina hiermee geconfronteerd en gepest. De foto’s waren overal te vinden op: telegram, Instagram, snapchat en whatsapp. “Als ik op school kwam, lachte iedereen me uit. Ik voelde me nergens meer op m’n gemak”. Er was niemand bij wie ze echt terecht kon om haar gevoel te uiten. Ze kon het zelfs niet kwijt bij d’r ouders. Er was namelijk maar één persoon die haar altijd hielp en dat was haar vriend. “Hij was degene bij wie ik mij veilig voelde, maar hij werd de persoon die mij een onveilig gevoel gaf”.

Een hele tijd heeft Lina zonder hulp gezeten. Ze wist niet waar ze terecht kon en wie ze vertrouwde om haar verhaal aan te vertellen. “Ik heb een hele tijd gezocht naar de juiste plekken die mij konden helpen of in ieder geval konden ondersteunen. Ik dacht dat ik er alleen voor stond” verteld Lina. Het verdriet en de pijn die ze heeft gevoeld, was verschrikkelijk. Ze had het nooit verwacht dat haar eigen vriend zoiets zou doen. 

Nu pas na een aantal jaren later voelt Lina zich beter. “Ik heb na een jaar pas hulp gezocht. Ik vond het moeilijk om de juiste plek te vinden om hulp te zoeken, dus heb ik maar contact gezocht met een psycholoog. Zij heeft mij goed op weg geholpen om bepaalde dingen een plek te geven. Eerst vond ik dit lastig, maar gaandeweg kwam ik erachter dat het mij wel hielp. Ik heb mijn ex nooit meer gesproken na alles wat er is gebeurd. Gelukkig ben ik er sterker uitgekomen en heb ik nu ook beter contact met mijn ouders”.