Social media gehackt van Anna
Sextortion

Luca (27) werd slachtoffer van sextortion

Luca werd slachtoffer van sextortion. Bijna een jaar lang is hij gechanteerd door een aantal onbekende daders. Hij werd gechanteerd via social media en kreeg ook brieven in zijn brievenbus waarin hij werd bedreigd. 

Na alles wat er is gebeurd denkt Luca er nog elke dag aan. “Het was zo eng, dat ik niet meer wist wat ik moest doen”. Er spoken vooral veel vragen in zijn hoofd, want waarom was hij degene die dit moest overkomen en waarom kozen ze niet iemand anders uit?

Luca is een sympathieke jongen die goed overweg kan met heel veel mensen. Na het afronden van zijn opleiding is hij een aantal jaar geleden gestart met zijn baan. “Dit was de baan van mijn dromen en toen ik hoorde dat ik daar aan de slag mocht, heb ik geen seconde getwijfeld”, vertelde Luca. 

Op jonge leeftijd was hij er al achter gekomen dat hij op jongens viel. Iedereen in zijn omgeving was hier erg enthousiast over en ook zijn ouders konden niet wachten totdat Luca een keer met een leuke jongen thuis zou komen. “Ik heb nooit moeite gehad met het feit dat ik homo ben. In tegenstelling tot heel veel andere mensen ben ik juist heel erg gesteund door mijn omgeving. Ook op het gebied van werk”. 

Luca is een jongen die geniet van zijn leven. Hij date zo hier en daar en gaat ook graag naar feestjes. “Soms stuur ik wel eens pikante foto’s van mezelf naar een scharrel. Ik vertrouw diegene er dan op dat hij het niet doorstuurt”, verteld Luca. Hij zegt dat hij in al die jaren dat hij heeft gescharrelt nog nooit een naakfoto of iets anders van zichzelf is tegengekomen. “Ik had nooit verwacht dat dit mij zou overkomen. Ik heb altijd respect voor mensen gehad en anderen ook voor mij”. 

Het was maandag 16 november 2020. “Ik stond die ochtend op en kleedde me gelijk aan om naar werk te gaan. Het was geen andere ochtend dan normaal. Ik pakte de auto en reed vervolgens naar werk. Toen ik hier aankwam was er nog niks aan de hand, maar toen opende ik een mailtje die ik nog niet eerder had gezien. Toen ik dit zag, schrok ik me kapot”, verteld Luca.

In de mail stonden foto’s van Luca die hij naar een scharrel had gestuurd. Ook stonden er andere foto’s bij zoals screenshots van gesprekken en andere beelden die alleen hij had.

Dit kon niet kloppen. Ook stond erbij dat als hij geen geld zou overmaken naar het onderstaande rekeningnummer er beelden van hem online gezet zouden worden. Op dat moment besefte Luca pas dat hij gechanteerd werd. Van alle stress wist hij niet wat hij moest doen. Hij besloot het dus voor zichzelf te houden. 

De dagen erna koos Luca ervoor om niet te gaan werken. Hij belde zijn beste vriend op en liet hem het mailtje zien. Ook hij schrok ervan, want hoe kan dit? Samen hebben ze heel het internet doorgezocht of anderen mensen dit ook een keer meegemaakt hebben. Ze vinden het een en ander, maar niet genoeg om Luca gerust te stellen. Wel zien ze iets over het hacken van laptops en dergelijke, maar samen besluiten ze om het te laten gaan, want misschien was dit een jaloerse ex of iemand die aan het bluffen was.

 “Ik besloot uiteindelijk om toch maar weer te gaan werken om mijn gedachtes te laten afdwalen. Ik kon er toch niks mee”. 

Weken verstrijken totdat Luca weer een mailtje ontvangt. In het mailtje wordt vermeld dat hij nog een paar dagen heeft om het geld over te maken, omdat de foto’s anders online worden geplaatst. Luca schrok zich weer kapot. Hij wist zich geen raad en maakte zo snel mogelijk het geld over. “Nadat ik het mailtje kreeg, heb ik mijn beste vriend gebeld en verteld dat ik het geld naar hen had overgemaakt. Hij schrok zich kapot, want dit had ik volgens hem niet moeten doen. Voor mij voelde dit als een oplossing en ik dacht dat ze me nu wel met rust zouden laten”. Helaas bleek dit niet waar te zijn. Luca werd vervolgens nog maandenlang gechanteerd. Wat voor hem een oplossing leek, was voor de daders juist een trigger om door te gaan. 

Luca wist zich geen raad meer. “Het bleef maar doorgaan. Ik wist niet meer wat ik moest doen, want ik wilde niet dat mensen mij naakt op internet konden zien. Ik dacht daarom dat het zou ophouden als ik ging doen wat hun wilden. Ook was ik heel erg bang dat ik mijn baan zou verliezen hierdoor. Mijn droombaan”. Toch vroeg Luca zich af wie deze daders nou waren en hoe kwamen ze bij de foto’s die alleen Luca kon hebben? Dit was een vraag die constant in zijn hoofd rondspookte. Toen ging hij zoeken op internet en daar stond dat het mogelijk was dat iemand zijn icloud had gehackt. Nadat hij dat had gevonden is hij rechtstreeks naar de politie gegaan. Hier heeft Luca aangifte kunnen doen bij de afdeling Cybercrime. “Dit was voor mij de laatste optie. Ik wist niet wat ik anders zou moeten doen.” 

Tot de dag van vandaag is Luca nog steeds niet geholpen, maar hij is tot de dag van vandaag ook niet meer lastiggevallen. “Ik weet niet of het komt, omdat ik aangifte heb gedaan bij de politie, maar ik heb geen mailtje meer ontvangen. Ik kijk alleen nog steeds elke dag of dat ik een mailtje binnenkrijg. Ook zoek ik elke dag mijn naam op het internet, misschien dat ik dan ineens mezelf zie. Ik leef nog elke dag in angst, maar er is nog steeds geen dader gevonden. Dit maakt het voor mij wel lastig om door te gaan met het normale leven. Dit is ook, omdat alleen mijn beste vriend hier nog van weet. Mijn ouders en anderen naasten weten dit nog steeds niet”. 

Luca wist niet waar hij terecht kon. Dit is iets wat voor hem lastig was. Hij kan met heel veel mensen overweg, maar er was eigenlijk niemand die hem hiermee kon helpen. Hij is nog elke dag bang om iets van zichzelf te vinden of misschien wel ontslagen te worden bij zijn baan. Deze dingen spoken dagelijks door zijn hoofd. Toch probeert hij door te gaan met zijn leven. “Nadat dit alles is gebeurd, wil ik iedereen adviseren om niet overal dezelfde wachtwoorden voor te gebruiken. Ook adviseer ik jullie om niet zomaar foto’s naar iemand te sturen, want je weet nooit of je iemand wel of niet kan vertrouwen”. 

Luca